U lind në Shkodër. "Si kreu shkollën e mesme pranë Kuvendit të Motrave Stigmatine, ku u dallua për kulturë të gjerë që në rininë e parë, njohëse e disa gjuhëve, u regjistrua në Fakultetin e Filozofisë në Romë, po i ndërpreu studimet e rregullta për shkak të luftës, e shkonte sa për të dhënë provimet. Njëzetvjeçare, për arsye ekonomike, filloi punën në Ministrinë e Punëve Botore në Tiranë. Më vonë, me 25 shkurt 1943, ajo fillon punën në Prizren si Pëgjegjëse e Financave për gjithë krahinën e Kosovës ku, përveç detyrës së saj shtetërore, u lidh ngushtë me botën e trazuar të atyre trevave. Po ja që më 06 maj 1944, për befasinë e saj ma të madhe, i vjen pushimi nga puna "për motive politike".  Kthehet në Shkodër për një periudhë të shkurtër për t'u rikthye një herë e përgjithmonë në Kosovë, tashmë me një qellim të caktuar qartë: për të luftuar përkrah vëllezërve kosovarë. Nantë shtatori 1944, kur hynë brigadat partizane, e gjen në Gjakovë. Largohet prej aty me shumë atdhetarë të tjerë dhe i bashkohet çetës nacionaliste të Smajl Goranit." Mori pjesë në disa luftime dhe kuvende duke u vënë në shenjestër të forcave serbe. Pasi arrestohet, torturohet dhe dënohet me pushkatim në gjyqin e zhvilluar në Prizren. Pushkatohet natën mes 24-25 nëntorit 1946.

Nga Daniel Gàzulli, mbështetur në kujtimet e Shefqet Kelmendit


Marie Shllaku u pushkatua në moshën 24-vjeçare nga komunistët shqiptaro-serb në Prizren. Shkodrania e dashuruar me Kosovën, ishte ndër ata intelektualë shqiptarë të angazhuar maksimalisht për bashkimin e trojeve etnike, duke luftuar me armë kundër forcave komuniste. Ajo mori pjesë në Kuvendin e Drenicës, që ishte thirrur me qëllimin final shpëtimin e Kosovës nga komunistët serbo-malazezë-shqiptarë. Ajo ishte pjesë e intelektualëve që u pushkatuan në Prizren në nëntor të vitit 1946, pas gjyqit që iu bë asaj bashkë me 26 intelektualët e tjerë të angazhuar për bashkimin e trojeve shqiptare. Sigurimi i Shtetit në bashkëpunim me UDB-në vendosën në atë kohë pushkatimin për Marie Shllakun, 24 vjeç; At Bernard Llupi, 60 vjeç; Kolë Parubi, 41 vjeç; Gjergj Martini, 29 vjeç, të gjithë ishin nga qyteti i Shkodrës, të cilët u dënuan me pretencën finale me 15 korrik 1946, ndërsa pushkatimi u bë në nëntor të po atij viti.
Source: gazeta panorama
Please complete the required fields.
Mbyll formen

Please select your image(s) to upload.