25 February, 2024
Home Trials

Trials

Ishte një sektor jetik për ekonominë, por edhe aty ku dilnin tonelata me naftë, u gjetën armiq dhe sabotatorë. Aq sa edhe shprehja “nëse nuk del naftë, me siguri ka grup armiqësor”, shkon enkas për këtë proces, që në...
Kryengritja e Postribës që nisi më 7 shtator 1946, është një nga lëvizjet e para të armatosura antikomuniste, jo vetëm në Shqipëri, por në të gjithë bllokun lindor. Edhe pse dështoi për të qenë një kryengritje serioze me ndiqkim...
Më 22 shkurt 1946, në Gjykatën Ushtarake të Shkodrës, u zhvillua gjyqi ndaj të ashtuquajturës organizata “Bashkimi Kombëtar”. Mes të arrestuarve, që më pas u dënuan me pushkatim ishin edhe intelektualë dhe klerikë të klerit katolik, mës tyre edhe...
blank

Gjyqi i poetëve

Njihet si “Gjyqi i poetëve”, por për ta shfaqur si ngjarje të rëndë, dy poetët Genc Leka dhe Vilson Blloshi u akuzuan me prova të sajuara nga sigurimi i shtetit në të ashtuquajturën grup sabotatorësh në bujqësi. Në përfundim...
blank

Gjyqi i deputetëve

Cilësohet ndër masakrat e vërteta pas një gjyqi të shpejtë që kishte për qëllim të zhdukte elitën politike dhe kundërshtarët e mundshëm të regjimit. Procesi i njohur  si “Gjyqi i Deputetëve” u zhvillua në 27 shtator 1947 në sallën...
  Është ndër gjyqet e para që pushkatoi dhe dënoi me shumë vite burgim personalitete që dyshohej se ishin kundër sistemit komunist. Procesi, i njohur si Gjyqi Special i Tiranës, gjykoi në 31 seanca, nga 1 mars deri në 13...
Një ngjarje e rëndë dhe kriminale është konsideruar dënimi i inxhinierëve që punonin në tharjen e kënetës së Maliqit, që përfundoi me ekzekutimin e katër inxhinierëve dhe kryeinxhinierëve dhe një gruaje shtatzënë, me 19 nëntor 1946. E ashtuquajtura “organizatë tekniko-sabotatore”...
blank

Bomba në Ambasadën Sovjetike

Shpërthimi i një bombe në ambiantet e jashtme të ish-Ambasadës Sovjetike në Tiranë u pasua me arrestime, burgosje dhe pushkatime të shumë intelektualëve, apo shtresave të larta të shoqërisë në Tiranë. Që të gjithë u akuzuan për “terrorizëm dhe...
NDIHMO