9 March, 2023
Home 2018 May

Monthly Archives: May 2018

blank

Vrasje fëmijësh në diktaturë/ 16-vjeçari i ekzekutuar në kufi në vitin 1990

Rreth 100 të rinj janë vrarë në kufi nga komunsitët në fundin e diktaturës, shumica e të cilëve ishin adoleshentë Fotografia që shfaqet më lart,...
blank

Demaskimi fshatçe i armikut të klasës, gjyqet komuniste në Vlorë

Historia tronditëse në fshatin Vranisht në vitin 1960, kur nipi sigurims demaskonte e tallej me kufomën e dajos së tij kulak, Beqir Metja Pas vitit...
blank

80 vjeç në shërbim të Sigurimit, i moshuari që gjurmonte të arratisurit i kërkon...

Në shërbim të Sigurimit, deri në moshën 80 vjeç, në vitin 1959 një i moshuar nga një fshat i Librazhdit, i kërkon ndihmë qeverisë...
blank

Kampi i Porto Palermos, ferri ku u vërbuan dhjetra të internuar

Atje mbretëronte vetëm errësina e lagështina... Një rreze drite mëzi hynte nga një përzore në fund të një tuneli prej tre e ma shumë...
blank

Libraria e Mid’hat Frashërit,  Aleks Buda mori celësat në mars ‘45 dhe e sekuestroi

Dokumenti që zbulon se Aleks Buda, ishte në funksion të Divizionit të Mbrojtjes së popullit në mars 1945, ku si i tillë  mori në...
blankvideo

Fadil Daja: Dy vjet tortura në hetuesi nga Shkëlzen Bajraktari, Dhimitër Shkodrani e Qemal...

Fadil Daja: Më kanë futur në birucë në moshën 20 vjeç, më mbajtën dy vite. Tortura... Më rrihnin, më lidhnin në hekura. Më rrihte...
blank

Burgu i Burrelit, vendi i shfarosjes së "armiqve të popullit.”

Uran Kostreci: Isha 14 vjeç, ndërsa vëllai qe më i vogël kur shkuam në Burrel dhe kërkuam takim me Fuat Kostrecin, babanë. Doli babai....
blank

Takim me xhelatin

Maria Gorizia, italiania që kërkonte mëshirën e Mehmet Shehut për lirimin e bashkëshortit të pafajshëm Maria Gorizia, ishte një italiane që fati i keq e...
blank

Analiza e Komitetit Qendor: Çfarë e nxiti revoltën e Spaçit dhe pse nuk u...

Pesë arsye që listohen në dokumentin e 8 qershorit 1973 për   shkaqet që çuan në rebelimin e të dënuarve politik në Spaç... Cilat ishin shkaqet...
blank

Karikatura e diktaturës/ Komunistët e etur për gjak malësorësh në Veri

Betimi i Mehmet Shehut: “Kur të shkojmë në veri do të marrim hakën, nuk do lëmë shtëpi e njeri në këmbë…” Është një trakt i...
NDIHMO