Libraria e Mid’hat Frashërit,  Aleks Buda mori celësat në mars ‘45 dhe e sekuestroi

0
313
blank

Dokumenti që zbulon se Aleks Buda, ishte në funksion të Divizionit të Mbrojtjes së popullit në mars 1945, ku si i tillë  mori në dorëzim çelësat e librarisë së Mid'hat Frashërit…

Ndër të parat librari private që u sekuestruan nga regjimi komunist, ishte libraria  e Mit’hat Frashërit, kundërshtari i përbetuar i komunizmit. Libraria e tij, e marrë në dorëzim nga Divizioni i Mbrojtjes së popullit në mars 1945, iu dorëzua për sekuestrim Aleks Budës më vonë drejtues i Akademisë së Shkencave për shumë e shumë vite gjatë regjimit komunist.

Ky dokument dëshmon veç të tjerash se Aleks Buda në vitin 1945 ishte në shërbim të Divizionit të Mbrojtjes së Popullit (pararendësi i Sigurimit të Shtetit). Shkresa që mban datën 19 mars 1945, pra vetëm 4 muaj pas vendosjes së regjimit komunist, i drejtohet Divizionit të Mbrojtjes së Popullit dhe autorizon pikërisht Aleks Budën që të marrë në dorëzim çelësat e Bibliotekës së Mid’hat Frashërit, një thesar të vërtetë me botime të vyera dhe antikuarë, të cilën komunistët e sekuestruan të parën dhe më tej e çuan në Bibliotekën Kombëtare.

Shkresa është hartuar nga drejtoria e Artit dhe e Kulturës Popullore, dhe në fund të saj ka një shënim me shkrim dore, ku tregohet vendndodhja e librarisë “në rrugën mbretnore”. E sjellim të plotë dokumentin bashkëngjitur.

In case you are aware of crimes, victims or events related to the communist period in Albania, click here to publish it in our archive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here