“Don Bosko”, shoqëria kulturore që u shpall armike e popullit e partisë

0
367
blank

Lista me intelektualët e Shkodrës, nga të cilët, shumica u pushkatuan e u burgosën. Tonin Harapi, Mark Kaftalli, Anton Harapi, Gjon Kapedani, Ndoc Shllaku, Palok Kurti, Mikel Koliqi e shumë emra të tjerë të njohur të artit dhe kulturës shkodrane, ishin pjesë e shoqërisë Don Bosko...

Me vendosjen e diktaturës komuniste në Shqipëri, ndër hapat e parë që u ndërmorën nën terror, ishin shpartallimi i të gjitha organizimeve kulturore e artistike, që deri atëherë i kishin shërbyer shoqërisë shqiptare si vatra të dijes e kulturës. Shoqëria Don Bosko ishte një ndër to. Edhe pse pati kontribute të mëdha në edukimin e shoqërisë me natyrë edukative, arsimore e kulturore, shoqëria Don Bosko u shpall si organizatë armike nga regjimi komunist. Shoqëria u konsiderua nga shteti komunist si armiqësore për popullin dhe rininë.

Tonin Harapi, Mark Kaftalli, Anton Harapi, Gjon Kapedani, Ndoc Shllaku, Palok Kurti, Mikel Koliqi e shumë emra të tjera të njohur të artit dhe kulturës shkodrane, ishin pjesë e shoqërisë Don Bosko, në gjysmën e parë të shekullit të shkuar. Shumë prej tyre u arrestuan, u burgosën ose u pushkatuan. Të tjerë, si Mark Kaftalli apo Tonin Harpi, mundën t'i shpëtojnë terrorit komunist.

Më poshtë, botojmë të plotë listën e shoqërisë fetare  “Don Bosko”:

blank

blank

 

In case you are aware of crimes, victims or events related to the communist period in Albania, click here to publish it in our archive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here