23 February, 2024

Dokumenti 1946/ Dy kampet e internimit, ku gra e fëmijë vuajnë në uri dhe...

Dokumentet 1945-1946, ku jepen detaje të hollësishme për statistikat e internimeve dhe për kushtet e tmerrshme, ku mbaheshin mbi 2175 të internuar, mes tyre gra e fëmijë, mes  urisë e mungesës së ilaçeve…  Si nisën...

''Mos më prit! Më harro këtu, në varr... të vdekur, pa mbuluar...''

Amaneti i Mitrush Kutelit për fëmijët e tij: Ta doni dhe nderoni mamanë, se ka qenë trime në jetë, ka vuajtur shumë. Të dy kemi vuajtur. Embëlsojani pak pleqërinë pas kaq tufanesh... Homazh për Efterpi...

Shkurt 1946/ Si u pushkatuan dy të rinjtë nga Malësia e Madhe

“Gjeka u rrëzua në gjuajtjet e para të automatikut komunist, kurse Gjergji e mbajti në krahë deri sa të dy u rrëzuan së bashku, me trupat shoshë me plumba..” Gjergj Luli dhe Lekë Marashi, ishin...
video

Dokumentari "Të Zhdukurit" | en.kujto.al

Mijëra shqiptarë u zhdukën në vitet e diktaturës komuniste në ekzekutimet me ose pa gjyq, në kampet e internimit dhe në burgjet-kampe ku shfrytëzoheshin si skllevër. Eshtrat e tyre u mbuluan nga balta e...

Qamil Merlika: Ju rrëfej si vdiqën fëmijë e pleq në kampin e Tepelenës

“Kam parë me sytë e mi, kur vdiq nëna e Prenk Pervizit. Ajo nanë që i kishte dhënë bukë gjithë Veriut, vdiq vetë urie” Një autokolonë me “james”-sa amerikanë dhe ca “zis”-a sovjetikë me kabinë...
video

The large map of a small country’s sufferings

It is said that Albania under the dictatorship was a large prison. However, we still cannot imagine how large the map of Albania would look if all the internment sites, prisons and forced labor...

Shënkolli i përgjakur në Shkodër

5 dhjetor 1946 - Si u vranë nga komunistët Marie Zojzi dhe bashkëshorti i saj, Pjetër Deda. Si u bë festa vaj për nënë Pinën, që nuk e lanë as ta shihte të vdekur...

“Kanë arrestuar sopranon”

.. përshpëritjet nën zë korridoreve të radio-Tiranës, majin e vitit 1947. Po bastiseshin arkivat... të shuhet zëri i saj... Të mos mbetet asnjë shenjë... Ishte Merita Sokoli, soprano e famshme e viteve '30 që...

“Don Bosko”, shoqëria kulturore që u shpall armike e popullit e partisë

Lista me intelektualët e Shkodrës, nga të cilët, shumica u pushkatuan e u burgosën. Tonin Harapi, Mark Kaftalli, Anton Harapi, Gjon Kapedani, Ndoc Shllaku, Palok Kurti, Mikel Koliqi e shumë emra të tjerë të...

Nata e tmerrshme e Sevastisë, kur kërkonte trupin e pajetë të të birit të...

Kalvari i Sevasti Qiriazit nën persekutimin e egër komunist, rrëfyer nga mbesa e saj Viktoria Dako Ruli. Si ia vranë në hetuesi të birin, Gjergjin e ia burgosën Aleksandrin, djalin tjetër. Internimi i Robertit, Viktorias...

MUST READ

NDIHMO