Pushkatuam Ahmet Zenelin, për të kërcënuar fshatin të dorëzojë armët

0
287
blank

Dokumenti i vitit 1946, tregon sa të lehtë e kishin forcat e ndjekjes të pushkatonin malësorët e Veriut që i bënin rezistencë vendosjes së pushtetit të tyre dhe e quanin të justifikuar marrjen e një jete, nëse prej vrasjes arrinin të grumbullonin ca pushkë dhe çifte

“Kemi pushkatuar Ahmet Zenelin me 5 tetor 1946, në Kullaj Bokes, për të kërcënuar fshatin që të dorëzojë armët dhe fshatarët vërtet pas kësaj dorëzuan 7 pushkë”.

Për komunistët jeta e malësorëve të Veriut që nuk e pranonin doktrinën e tyre, kaq vlente. Madje mund t’i pushkatonin edhe për më pak.

Ngjarja i takon vjeshtës së 1946-ës, kur brigadat partizane, edhe pse kishte përfunduar lufta, luftonin me armë në shtëpitë e tyre, shqiptarët e pafajshëm që nuk e pranonin komunizmin si filozofi jete.

Për t’i nënshtruar, ata hynë me forca të armatosura fshat më fshat e shkelën malet pëllëmbë për pëllëmbë, duke ndjekur këmba-këmbës kundërshtarët e tyre politikë të arratisur. Aksioni i gjerë u shtri sidomos në malësitë e Shkodrës, Pukës, Kukësit e Tropojës, Mirditës, Matit e Dibrës.

Dokumenti që publikojmë sot në Kujto.al, sjell pikërisht shembullin makabër të veprimeve vëllavrasëse të komunistëve në Veri.

Dokumenti i plotë, si në vijim:

Vdekje Fashizmit

Liri Popullit

Ushtrija Kombëtare Shqiptare

Divizjoni i Mbrojtjes së popullit

Komanda e qarkut M.P.

Shkodër

Nr.B5-77/276 Res

Shkodër më 6/X/1946.

Komandës Divizjonit M.Popullit

Tiranë

E për njoftim

Seksionit të Sigurimit të Shtetit M.P.

Ketu.

Ju njoftojmë se me datën 5/Tetor në katundin Kullaj Bokes, Njisiti nr.15 pse nuk ka mund të nxjerrë pushkët nga katundarët e atjeshëm ka pushkatuar të quajturin Ahmet Zenelin po nga ky katund. Mbas pushkatimit të këtij aty kanë dalë me njiherë 7 pushkë, 3 çifte dhe kanë deklaruar se kanë patur edhe të tjera, të cilat duhet të jenë dorëzuar ma vonë.

Kaqe per dijeni.

Komisari Politik

Maman Saliu

(Firma)

Komandanti i qarkut M.P

Major

Musa Daci

In case you are aware of crimes, victims or events related to the communist period in Albania, click here to publish it in our archive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here