Dhuna e komunistëve në veri, “i rrahim njerëzit që të tregojnë armët”

0
323

Radiogrami i Ndreko Rinos: “Populli armët i jep me zor, duke i rrahur. Komunat ku operojnë forcat tona janë tmerruar…”

Aksioni i përgjakshëm i komunistëve në veri, nën udhëheqjen e Mehmet Shehut dhe direktivave te Enver Hoxhes nga Tirana, kishte arritur kulmin në mes të shkurtit 1945.

Në një radiogram dërguar Mehmet Shehut si komandant i operacionit  nga Ndreko Rino, i cili në këtë kohë drejtonte operacionin në Shalë dhe Shllak  njoftohen detaje se si dhunohej populli i thjeshtë me pretekstin e mbledhjes së armëve.

Komunistët siç theksohet edhe në këtë dokument e mbështesnin suksesin e tyre në terrorin që ata ushtronin. Duke kryer krime të përbindshme në familjet e pafajshme në veri të vendit, ata  impononin me forcën e armëve, rrahjeve e djegjeve të shtëpive,   se regjimi komunist do t'i nënshtronte me çdo kusht të gjithë ata që nuk e donin dhe pranonin komunizmin.

Në këtë radiogram të 17 shkurtit 1945 Ndreko Rino shkruan:

Nr.3

Dt.17/II/45

Komandantit të operacionit

Vazhdon operacioni në komunën e Shalës e të Shllakut. Me forcat që operojnë në Shllak nuk kemi lidhje të ngushta. Stop. Pse janë larg. Ka filluar çarmatimi. Populli armët i jep me zor, duke i rrahur. Profesori ka filluar të marri lidhje me Bajraktarin e Shalës. Na lajmëroni se do të thërrasim edhe Bajraktarin e Shoshit. Komunat ku operojnë forcat tona janë tmerruar prej operacionit dhe patjetër do të dali me sukses.

Major Ndreko Rino.

 

 

 

 

In case you are aware of crimes, victims or events related to the communist period in Albania, click here to publish it in our archive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here