Dokumentet e 1945/ Ja lista e drejtuesve të parë të Sigurimit të Shtetit

0
897
blank

Cilët ishin komandantët, komisarët dhe zv. Komisarët e Strukturave të Mbrojtjes së Popullit, strukturat që kontribuan në shtypjen e çdo qëndrese antikomuniste dhe në konsolidimin e regjimit komunist... 

Divizioni i Mbrojtjes së Popullit njihet si struktura pararendëse e Sigurimit të Shtetit. Ky i fundit, mori këtë emër në qershor 1946. Ndërkohë  nga dhjetori i 1944 e deri në qershor 1946, këtë rol e luante Divizioni i Mbrojtjes së Popullit me brigadat e tij, një strukturë operacionale në varësi të Ministrisë së Mbrojtjes, e cila kontribuoi në shtypjen e çdo qëndrese antikomuniste dhe në konsolidimin e regjimit komunist.

Por, cilët ishin drejtuesit e kësaj strukture kriminale, e cila është përgjegjëse mbi të gjitha, e zhdukjes së inteligjencës së vendit, në vitet e para pas mbarimit të Luftës.

Dy dokumente të Arkivit të Shtetit (duhet të jenë të tetorit 1945), sjellin emrat e drejtuesve kryesor të Divizionit të Mbrojtjes së Popullit, e cila më vonë mori emrin Sigurimi i Shtetit.

Dokumenti i parë, jep emrat e komandantëve, komisarëve dhe zv.komisarëve të 8 brigadave të këtij Divizioni. Ndërsa dokumenti i dytë, shumë më i detajuar, jep emrat e drejtuesve të kupolës së këtij divizioni, e më tej, të tre brigadave dhe nëntë batalioneve.

Dokumenti i parë:

Divizioni i Mbrojtjes së Popullit

Brigada 1

Komandant: Zija  Kambo

Komisar: Llaqi  Pulani

Zv.Komisar: Dhimitër  Mano

 

Brigada 2

Komandant: Petro  Bullati

Komisar:  Lako  Polena

Zv.Komisar: Prokop  Murra

 

Brigada 3

Komandant:

Komisar:  Vangjo  Jorgji

Zv.Komisar: Hasbi  Lamçe

 

Brigada 4

Komandant: Riza  Veipi

Komisar: Ashim  karapanço

Zv.Komisar:

 

Brigada 5

Komandant: Hamdi  Babani

Komisar: Latif  Shehu

Zv.Komisar: Koço  prifti

 

Brigada 6

Komandant: Naum  kristo

Komisar: Hasan  Selenica

Zv.Komisar:

 

Brigada 7

Komandant: Kristo  Mushi

Komisar: Skënder  Kumbaro

Zv.Komisar:  Agjeli  Loka

Brigada 8

Komandant: Shyqo  Ajazi

Komisar: Rita  Marko

Zv.Komisar: Thoma  Karambo

 

Dokumenti i dytë:

blank

Divizioni i Mbrojtjes së Popullit

Komandant: Gjeli  Argjiri (Div. i MB.P.)

Komisar: Lefter  Kasneci (Div. i MB.P.)

Zv. Komisar Maqo  Çomo (Div.3)

Oper. Sali  Ormeni (Div. i MB.P.)

Infor. Sulo  Kozeli

Mbr. via. Medin  Bilbili (Div 4)

Ofi. M.P. : Latif  Shehu (Brig 5 M.P)

 

Brigada 1

Komand.Zija Kambo

Komis. Llaqi  Pullani

Zv.Komis. Dhimitër  Mano

MBr.via. Merdali  Alemi

Infor. Aqif  Ylli

Oper. Mexhit  Çelo

 

Brigada 2.

Komand.: Petro  Bullati

Komis.: Lako  Polena

Zv.Komis.: Prokop  Murra

MBr.via. Petro  Ziso

Infor. Orest  Papadhimitro

Oper. Ferid  Sinica

 

Brigada 3

Komand.:Hajdar  Aranitit

Komis.: Vangjo  Jorgji

Zv.Komis.:  Gjeli  Toka

MBr.via.

Infor. Skënder  Konomi

Oper. Nazif  Karapoli

 

***

Bataljoni I

Komand. Niazi  Braçaj

Komis. Bato  Karafili

Zv.Vangjel  Bitri

 

Bat.II

Komand. Bajram  Korvafa

Komis.Sali  Ramica

Zv.Ymer  Taraj

 

Bat.III

Komand. Qamil  Lleshi

Komis. Hamdi  Çobani

Zv.Selim  Islami

 

Bat.IV

Komand. Hajrulla  Myrteza

Komis. Leksi  Polena

Zv.Stavri  Modhi

 

Bat.V

Komand. Jorgji  Zëra

Komis. Manush  Sali

Zv.Shaban  Skënderi

 

Bat.VI

Komand. Qerim  Gjinari

Komis. Qemal  Poda

Zv.Çeno  Nushi

 

Bat.VII

Komand. Faik  Minerolli

Komis. Lazi  Angjeli

Zv.Bejto  Isufi

 

Bat.VIII

Komand. Beqir  Rodhima

Komis. Tasi  Blushi

Zv.Vasil  Vuthkuqi

 

Bat.IX

Komand. Bilal  Sulçe

Komis. Kapo  Kapaj

Zv.Thanas  Andoni

 

 

 

 

 

In case you are aware of crimes, victims or events related to the communist period in Albania, click here to publish it in our archive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here