Dokumenti i 9 shtatorit 1946: Ja lista me 17 të pushkatuar në një ditë nga Divizioni i Mbrojtjes në Shkodër

0
372
blank

Gati dy vjet pas luftës, regjimi komunist vazhdonte të ekzekutonte pa gjyq dhe të digjte shtëpi. Viktimat si quante më “reaksionarë”, por kriminelë. Ata, në fakt, ishin kundërshtarë politikë dhe këtë e specifikojnë edhe vetë komunistët në raportet e tyre. Lista e të ekzekutuarve  që e sjellim më poshtë si dokumen,  sqaron që 5 persona janë vrarë gjatë luftimeve, ndërsa 12 janë ekzekutuar (pa gjyq). Fillimisht, të ekzekutuarit janë kapur rob, pastaj janë vrarë.Dokumenti i plotë i datës 9 shtator 1946, ku zbardhet lista e të ekzekutuarve atë ditë nga Divizioni i Mbrojtjes së Popullit, Shkodër, vjen i plotë si më poshtë.

 

Dokumenti i plotë

Lista e personave të ekzekutuarë dhe të vrarë

(9 shtator 1946)

 1. Hajdar Dani, Drisht, ekzekutuar
 2. Hysen Velushi, Dragoç -
 3. Ymer Beqiri, Bokes -
 4. Halit Meti, - -
 5. Idris Dibra - -
 6. Avdi Zeqiri - -
 7. Halit Dauti Kullaj -
 8. Brahim Selimi - -
 9. Metush Alija - -
 10. Rexhep Idrizi - -
 11. Reshi Beqiri - -
 12. Qazim Rroji Perash Shkodër
 13. Azmo Hyseni Bokes Vra gjatë luftimit
 14. Nus Salja - Vra gjatë luftimit
 15. Sahit Duli - -
 16. Ymer Zeneli - -
 17. Eles Bezi - -

KOMISARI POLITIK

Kapiten

(Maman Saliu)

(Firma)

KOMANDANT’I QARKUT M.P

Major

(Mihallaq Ziçishti)

(AMB,  F. Diviz. Mbr. Popullit., V. 1946, D. 62, FL. 17)

 

 

In case you are aware of crimes, victims or events related to the communist period in Albania, click here to publish it in our archive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here