21 December, 2022
Home 2018 February

Monthly Archives: February 2018

blankvideo

1955, regjimi komunist, mbyll në burgje e kampe 80 mijë burra gra e fëmijë

Raporti i qeverisë amerikane, ku analizohet shfrytëzimi i të dënuarve politikë me burg e internim në Shqipërinë e regjimit të Enver Hoxhës... Puna e detyrueshme...
blank

Traktet antikomuniste, 17 vjet burg për “Mandelën e Mirditës”

Gjon Mark Ndoi u caktua mësues në krahinën e Mirditës, por bashkë me disa anëtarë të tjerë të një organizate antikomuniste, shpërndanin trekte kundër...
blank

 Prenk Calin edhe të lidhur, Mehmet Shehu  e kishte frikë për vdekje

Urdhri i 17 shkurtit/ “Jeni t’urdhnuem që me pasë nji kujdesi të veçantë në shoqërimin e kriminelit të luftës Preng Calin me shokë. Të...
blank

Mehmet Shehu 19 shkurt ‘45: E kapëm Prek Calin, te dekorohen 'partizanët trima'

Letra e Mehmet Shehut ku tregon me ekzaltim se si e thyen Kelmendin dhe i asgjësuan kundërshtraët e komunizmit. “Partizanët me këngë në gojë...
blank

Sot 73 vjet nga kryengritja e parë antikomuniste në Kelmend

Si u thye qëndresa e luftëtarëve antikomunistë të udhëhequr nga Prenk Cali në  Kelmend dhe Malësinë e Madhe, e cila zgjati prej 3 janarit 1945 dhe deri...
blank

15 shkurt 1946, ekzekutohet nga regjimi komunist Maliq Bushati

Me 15 shkurt 1946, ekzekutohet nga një skuadër pushkatimi tek e ashtuquajtura kodra e priftit, në Tiranë  Maliq Bushati. Ai ishte 66 vjeç. Trupi i...
blank

Kandri Hazbiu: Ushqehen keq, të burgosurit janë sëmurë nuk kanë rendiment në punë…

Dokumenti, ku zbulohet se Enver Hoxha e kishte ulur aq shumë racionin ushqimor në prill 1951, sa të burgosurit dhe të internuarit, të sëmurë...
blank

Atë Sirdani, kleriku që shkroi për Skënderbeun, u burgos e përndoq në diktaturë

Pësoi përndjekje të ashpër nga sistemi, ndërsa u burgos për dy vjet vetëm pse ishte françeskan e prift i Kishës katolike. Në sulmin e...
blank

Çezar Malile: Në Maliq, të uritur hapnim kanale, zhytur deri në brez në ujë…

Në Maliq gjëja më e tmerrshme  ishte uria. Shkëmbeheshin 22 paketa cigare për një racion bukë. E haje bukën tani dhe ishe sikur mos të...
blankvideo

Autokritika e një sigurimsi, “Jam imoral dhe kam torturuar...”

Të dhunshëm, shpesh të pashkolluar, mizorë dhe me një pushtet kriminal që e përdornin si të ishin zotër mbi njerëz të pafajshëm. Ky mund...
NDIHMO