Grupi i dytë/ 50 profile, me të dhëna të reja arkivore nga dokumentet e vitit 1951

0
287
blank

Vijojmë hedhjen e të dhënave të reja arkivore për profilet e viktimave të komunizmit, duke e pasuruar arkivën e en.kujto.al për 50 të dënuar të tjerë politik, nga dokumentet e 24 nëntorit 1951

Referuar shkresës zyrtare të 24 nëntorit 1951, ku Mehmet Shehu kishte propozuar dy lista me të dënuar, njëra politik dhe tjetra ordiner, për amnisti me rastin e përvjetorit të Çlirimit, en.kujto.al - Arkiva Online e Viktimave të Komunizmit, sjell sot të dhëna të reja arkivore për 50  të dënuar të tjerë, nga lista me 480 të dënuar politik.

Të dhënat e reja konsistojnë mbi datëlindjen, vendbanimin, datën e arrestimit, akuzat e regjimit për ta, etj, duke na ndihmuar të krijojmë profilet për ta, me të dhënat bazike.

Të gjithë këto të dhëna do të hidhen paralelisht në databazën e arkivës tonë, duke e pasuruar atë me të dhëna autentike arkivore.

Më poshtë sjellim të dhënat për grupin e dytë, me 50 të dënuar të tjerë të kësaj liste.

 

  1. Preng Pjetër Gjura

Datëlindja: 1920

Vendbanimi: Shënkoll, Lezhë

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 2 nëntor 1949

Dënuar: 20 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka tentuar të arratiset në Jugosllavi

 

  1. Shaban Muharem Belegu

Datëlindja: 1916

Vendbanimi: Krujë

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 20 tetor 1947

Dënuar: 20 vite

Zbritje dënimi: 10 vite

Akuza: ka marrë pjesë në një grup antipushtet

 

53. Mark Zef Veli

Datëlindja: 1926

Vendbanimi: Shkodër

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 25 gusht 1949

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka dezertuar nga ushtria

 

54. Qerim Nasuf Nasufi

Datëlindja: 1897

Vendbanimi: Peshkopi

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 13 gusht 1946

Dënuar: 20 vite

Zbritje dënimi: 10 vite

Akuza: ka strehuar kriminelë

 

55. Njazi Mehmet Hoxha

Datëlindja: 1913

Vendbanimi: Shtiqën, Pukë

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 15 maj 1948

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka marrë pjesë në një grup antipushtet

 

56. Ali Ymer Tusha

Datëlindja: 1915

Vendbanimi: Berat

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 19 prill 1950

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka marrë pjesë në një grup antipushtet

 

57. Gjergj Sokol Sokoli

Datëlindja: 1915

Vendbanimi: Prekavë, Dukagjin

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 16 janar 1947

Dënuar: 20 vite

Zbritje dënimi: 10 vite

Akuza: ka qenë agjent i fashizmit

 

58. Asllan Ymer Cara

Datëlindja: 1924

Vendbanimi: Bicaj, Kukës

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 5 korrik 1946

Dënuar: 10 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka strehuar dhe furnizuar kriminelët

 

59. Fadil Qamil Dani

Datëlindja: 1910

Vendbanimi: Qafzotaj, Durrës

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 7 shtator 1947

Dënuar: 20 vite

Zbritje dënimi: 10 vite

Akuza: ka zhvilluar veprimtari antipushtet

 

60. Maksut Mehmet Bojaxhiu

Datëlindja: 1919

Vendbanimi: Radovesh, Peshkopi

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 3 qershor 1947

Dënuar: 10 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka strehuar dhe furnizuar kriminelë të arratisur

 

61. Anthim Koço Konomi

Datëlindja: 1911

Vendbanimi: Tepelenë

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 6 shtator 1947

Dënuar: me jetë

Zbritje dënimi: 15 vite

Akuza: ka zhvilluar aktivitet kundër pushtetit

 

62. Nurije Yzeir Maska

Datëlindja: 1924

Vendbanimi: Vlorë

Shtresa: qytetare e varfër

Data e arrestimit: 15 tetor 1946

Dënuar: 20 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka qenë spiune e qeverisë kuislinge

 

63. Isa Feim Yzeiri

Datëlindja: 1928

Vendbanimi: Tiranë

Shtresa: qytetare e varfër

Data e arrestimit: 6 prill 1949

Dënuar: 15 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka marrë pjesë në një grup që organizonte njerëz për arratisje

 

64. Idris Kasem Veseli

Datëlindja: 1911

Vendbanimi: Tiranë

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 10 dhjetor 1944

Dënuar: 20 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka qenë bashkëpunëtor i ngushtë i okupatorit

 

65. Mrik Pal Rikija

Datëlindja: 1906

Vendbanimi: Zhejë e poshtme

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 18 ______ 1949

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka strehuar dhe furnizuar kriminelë të arratisur

 

66. Nuredin Shaqir Duraku

Datëlindja: 1920

Vendbanimi: Morinë, Kukës

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 18 shkurt 1950

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: nuk ka denoncuar veprimtarinë për arratisje të një grupi

 

67. Sali Eqerem Bylybashi

Datëlindja: 1918

Vendbanimi: Durrës

Shtresa: qytetare e varfër

Data e arrestimit: 6 qershor 1949

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka ndihmuar një grup për arratisje

 

68. Ramazan Sali Masa

Datëlindja: 1929

Vendbanimi: Kavajë, Durrës

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 24 shtator 1949

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka dezertuar nga ushtria dhe ka përvetësuar 40.000 lekë

 

69. Alim Hajdar Bodinaku

Datëlindja: 1929

Vendbanimi: Tiranë

Shtresa: qytetare e varfër

Data e arrestimit: 26 gusht 1949

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: së bashku me të tjerë ka tentuar të arratiset

 

70. Syrja Ismail Mezini

Datëlindja: 1929

Vendbanimi: Gjirokatër

Shtresa: qytetare e varfër

Data e arrestimit: 26 gusht 1949

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka formuar një grup kundërshtar dhe ka tentuar të arratiset

 

71. Alush Shaba Zeqo

Datëlindja: 1928

Vendbanimi: Markat, Sarandë

Shtresa: fshatare e pasur

Data e arrestimit: 5 mars 1947

Dënuar: 15 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka propaganduar në ushtri për dezertim

 

72. Hajdar Shaban Leka

Datëlindja: 1891

Vendbanimi: Selbë, Tiranë

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 11 prill 1950

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka strehuar dhe furnizuar të arratisurit

 

73. Agron Hysen Hivziu

Datëlindja: 1932

Vendbanimi: Tiranë

Shtresa:

Data e arrestimit: 20 gusht 1949

Dënuar: 8 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka tentuar për t’u arratisur në Jugosllavi

 

74. Bedri Avdulla Alimehmeti

Datëlindja: 1924

Vendbanimi: Tiranë

Shtresa: qytetare e varfër

Data e arrestimit: 25 gusht 1949

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka propaganduar kundër pushtetit dhe ka tentuar të arratiset

 

75. Seit Avdulla Qinani

Datëlindja: 1927

Vendbanimi: Tiranë

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 7 gusht 1947

Dënuar: me jetë

Zbritje dënimi: 5 vite

Akuza: ka tentuar të arratiset në Greqi

 

76. Irfan Ramadan Pustina

Datëlindja: 1912

Vendbanimi: Dibër

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 15 korrik 1947

Dënuar: me jetë

Zbritje dënimi: 15 vite

Akuza: ka marrë pjesë në grupin e deputetëve

 

77. Pavllo Petro Papadhimitri

Datëlindja: 1928

Vendbanimi: Pepel, Gjirokastër

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 27 korrik 1950

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka dekonspiruar në persona sekretet e Sigurimit

 

78. Hysni Ymer Malaj

Datëlindja: 1930

Vendbanimi: Patos, Fier

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 13 shkurt 1950

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: dënuar nga gjykata speciale e Ministrisë së Punëve të Brendshme

 

79. Yzeir Daut Muça

Datëlindja: 1920

Vendbanimi: Ostren i madh

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 12 dhjetor 1949

Dënuar: 10 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: dënuar nga gjykata speciale e Ministrisë së Punëve të Brendshme

 

80. Ilija Dhimitri Gjymshana

Datëlindja: 1929

Vendbanimi: Durrës

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 16 nëntor 1949

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: dënuar nga gjykata speciale e Ministrisë së Punëve të Brendshme

 

81. Mehmet Mustafa Zajmi

Datëlindja: 1907

Vendbanimi: Libohovë, Tiranë

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 4 tetor 1947

Dënuar: 15 vite

Zbritje dënimi: 5 vite

Akuza: ka hyrë në shërbim të spiunazhit anglo-amerikan

 

82. Qazim Sali Kuca

Datëlindja: 1922

Vendbanimi: Fush-Ali Peshkopi

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 1 mars 1949

Dënuar: 6 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: së bashku me të tjerë ka tentuar të arratiset në Jugosllavi

 

83. Seit Baftjar Shehu

Datëlindja: 1921

Vendbanimi: Limjan, Peshkopi

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 19 prill 1946

Dënuar: 10 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka strehuar dhe furnizuar kriminelët Dan Kaloshi etj.

 

84. Eles Isuf Nezha

Datëlindja: 1922

Vendbanimi: Shipshan, Tropojë

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 17 dhjetor 1948

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka tentuar të arratiset në Jugosllavi

 

85. Kadri Musa Bleta

Datëlindja: 1925

Vendbanimi: Romanat, Durrës

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 27 ______ 1949

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka dashur të arratiset në Itali me disa shokë të tjerë

 

86. Gani Rakip Qoku

Datëlindja: 1885

Vendbanimi: Popçisht, Peshkopi

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 19 qershor 1947

Dënuar: 10 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka strehuar dhe furnizuar kriminelë të arratisur

 

87. Daut Hazis Kurti

Datëlindja: 1914

Vendbanimi: Redhe, Burrel

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 12 mars 1945

Dënuar: 20 vite

Zbritje dënimi: 15 vite

Akuza: ka dezertuar nga rreshtat e ushtrisë

 

88. Mirash Ndue Gjinaj

Datëlindja: 1922

Vendbanimi: Kir, Dukagjin

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 22 prill 1949

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: 3 vite

Akuza: ka dezertuar nga rreshtat e ushtrisë e arratisur në Jugosllavi

 

89. Qazim Islam Fetahu

Datëlindja: 1917

Vendbanimi: Mbrezhdan, Peshkopi

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 23 shtator 1947

Dënuar: 10 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka strehuar dhe furnizuar kriminelë Dan Kaloshin etj.

 

90. Isa Hysen Beqiri

Datëlindja: 1919

Vendbanimi: Shkodër

Shtresa: qytetare e varfër

Data e arrestimit: 9 gusht 1948

Dënuar: 7 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka marrë pjesë në organizatën social-demokrate

 

91. Shefik Feta Kushaj

Datëlindja: 1927

Vendbanimi: Blladë, Tepelenë

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 18 tetor 1948

Dënuar: 7 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: së bashku me të tjerë ka dashur të formojë grupin e zjarrit

 

92. Qamil Rushit Previzi

Datëlindja: 1920

Vendbanimi: Sallomona, Durrës

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 20 gusht 1949

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: së bashku me të tjerë ka dashur të arratiset në Jugosllavi

 

93. Bek Kadri Ceraj

Datëlindja: 1931

Vendbanimi: Zagor, Koplik

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 8 dhjetor 1950

Dënuar: 18 muaj

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka ikur nga reparti i tij pa leje në 25 ditë

 

94. Nebi Servet Sheqeraku

Datëlindja: 1927

Vendbanimi: Berat, Tiranë

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 2 prill 1946

Dënuar: 20 vite

Zbritje dënimi: 7 vite

Akuza: ka marrë pjesë në luftë kundër lëvizjes nacionalçlirimtare

 

95. Bajram Iljas Halilaj

Datëlindja: 1926

Vendbanimi: Zall-kali, Peshkopi

Shtresa: fshatare e mesme

Data e arrestimit: 2 qershor 1948

Dënuar: 7 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka strehuar dhe furnizuar kriminelë të arratisur

 

96. Nikoll Ndrec Prengu

Datëlindja: 1923

Vendbanimi: Dukagjin, Burrel

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 19 gusht 1949

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: ka kundërshtuar urdhrat e eprorëve

 

97. Petrit Nexhip Veledini

Datëlindja: 1919

Vendbanimi: Vlorë, Tiranë

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 15 shkurt 1949

Dënuar: 5 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: së bashku me të tjerë ka tentuar të arratiset në Jugosllavi

 

98. Byslim Nuhi Elezi

Datëlindja: 1907

Vendbanimi: Kukës

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 16 maj 1945

Dënuar: 15 vite

Zbritje dënimi: 7 vite

Akuza: ka qenë bashkëpunëtor i okupatorit dhe ka pasur gradën nëntoger

 

99. Hazid Ismail Shala

Datëlindja: 1926

Vendbanimi: Kosovë, Kavajë

Shtresa: fshatare e varfër

Data e arrestimit: 4 gusht 1949

Dënuar: 3 vite

Zbritje dënimi: nuk ka

Akuza: së bashku me të tjerë ka tentuar të arratiset në Itali

 

100. Xhevdet Isuf Skilija

Datëlindja: 1910

Vendbanimi: Elbasan

Shtresa: qytetare e mesme

Data e arrestimit: 12 shkurt 1948

Dënuar: 10 vite

Zbritje dënimi: 7 vite

Akuza: Ka pasur lidhje me kriminelin e luftës Alush Leshanaku

In case you are aware of crimes, victims or events related to the communist period in Albania, click here to publish it in our archive.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here